Liefste dagboek, we zijn bijna vertrokken
Door: Tina en Ilse
Blijf op de hoogte en volg Tina en Ilse
04 Maart 2008 | Roemenië, Oradea
Zoals de meesten wellicht al weten, vertrekken wij op donderdag 6 maart 's avonds vanuit Charleroi naar Bucharest in Roemenië. Dat dit nadert met rasse schreden, merken we aan de stijgende spanning en aan de vele afscheidsmomenten van familie en vrienden. Velen vragen ons wat wij daar nu drie maanden gaan doen. In dit eerste bericht willen we graag wat informatie geven:
Alvorens naar onze eindbestemming te gaan, besloten we om in de eerste week de tijd te nemen om het land wat te verkennen. Door enkele dagen door te brengen in Bucharest en Transilvania hopen we de sfeer wat op te snuiven van het land waar we de komende maanden zullen wonen, leven, studeren en werken.
Na een grote week zullen we uiteindelijk aankomen in Oradea. Een stad die heel dicht bij de Hongaarse grens ligt.
De stad waar wij in het Commnunity Center for Child Protection and Family Support "Plopii fara sot" (CCF) onze geïntegreerde bachelorproef zullen doen.
Sinds 1 januari 2007 heeft dit centrum zijn deuren geopend. Naar aanleiding van een nieuw welzijnsbeleid dat in Roemenië wordt gevoerd worden de grote vroegere zorgtehuizen (uit de tijd waarin het communisme de wet schreef) afgebroken en komen nieuwe voorzieningen in de plaats.
De katho - ipsoc (onze hogeschool) ondersteunt sinds enkele jaren de vzw Oradea, opgericht door Patrick Bellinck. vzw Oradea biedt ondersteuning aan heel wat hulpverleningsorganisaties in Oradea. Het CCF is er daar één van. Vandaar ook dat het na het maken van de keuze om naar Roemenië te vertrekken, heel vanzelfsprekend en interessant werd om ons ten dienste te stellen van de organisatie.
Plopii fara sot (CCF) is een voorziening waarin een team van professionelen in leefgroepverband kinderen opvang en ondersteuning geeft. Algemeen gaat het vooral over crisisopvang van kinderen die om welke reden dan ook een tijdje residentieel kunnen worden opgevangen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat en waarin het verschil ligt met onze Vlaamse CKG's (centra voor Kind en Gezinsondersteuning) zullen we ontdekken in de maanden dat we daar verblijven en meedraaien.
Vanuit de kennis die we daar opdoen en de werking die we leren kennen, willen we een project uitwerken dat nuttig is voor de organisatie. Wat dit concreet wordt zal zich nog moeten uitwijzen.
Daarnaast krijgen we ook de kans om regelmatig eens een bezoek af te leggen bij andere voorzieningen met als doel het netwerk van het CCF te versterken of uit te breiden.
Omdat we werken met kinderen en mensen die niet altijd de engelse taal machtig zijn, willen we ook ons uiterste best doen om de Roemeense taal een beetje eigen te maken. Een goeiedag zeggen of zeggen wie we zijn lukt wel al, maar om echt te kunnen communiceren hebben we nog vele uurtjes studeerwerk voor de boeg.
Op het einde van de drie maanden, komt er een groep medestudenten af naar Oradea. Zij zullen in de maanden vooraf vormingen hebben voorbereid omtrent preventie die men dan zal geven aan professionelen in Roemenië. Dit gebeurt (als alles goed gaat) samen met studenten uit Oradea. Onze taak daarin bestaat vooral uit communiceren met de beide groepen studenten en heel veel informatie en ervaringen doorgeven. Op deze manier hopen we dat de preventiegedachte aanknopingspunten krijgt die aansluiten bij de belangstelling en leefwereld van de Roemeense hulpverleningsorganisaties.
... Heel wat projecten en heel wat werk, maar ook heel wat ontspanning en hopelijk een boeiende superleuke ervaring staat dus voor de deur. Wat we allemaal uitspoken en ervaren zal je op deze plek kunnen meevolgen, wat moet functioneren als een soort dagboek.
Alvast veel leesplezier,
en klikgenot op alle interessant links en foto's die je ook op deze webblog zal vinden !
Tot mails,
groetjes,
Ilse en Tina
Voor degenen die wat meer informatie willen over vzw Oradea en het CCF:
www.oradea.be
05 Maart 2008 - 13:41
Cindy:
hey meiden, ik ben blij dat jullie een blog hebben aangemaakt zodat wij vanuit IPSOC ook jullie avonturen kunnen volgen. ik wens jullie een heel leuke tijd toe en kzal heel veel aan jullie denken!! Jullie moeten ook wel keer aan mij denken als ik aan het zwoegen en zweten ben op mijn paper en duizend andere taakjes die we kregen! tot in juni!!
Groeten
Cindy -
05 Maart 2008 - 14:28
Koen:
Stel het vré goed aldaar, ik zal vanuit het verre Malawi proberen (in de mate van het mogelijke)om af en toe es te komen piepen op deze website! -
05 Maart 2008 - 15:56
Stefanie:
Hoi meiskes,
heel leuk dat jullie wat ervaringen zullen delen via deze blog... Heel veel succes in alles wat jullie daar doen.. Ik hoop dat jullie een onvergetelijke ervaring tegemoed gaan!! Zorg goed voor jullie zelf en voor elkaar!!
Stefanie -
06 Maart 2008 - 09:12
Vis:
dag meiden! daj et heel goed mag stellen é in het verre roemenië! Zorg goed voor elkaar en zorg dat het een onvergetelijke belevenis wordt!!
Hopelijk hebben jullie vaak de kans deze weblog aan te vullen zodat we ook van hieruit mogen meegenieten van jullie belevenissen...
dikke zoen,
vis -
06 Maart 2008 - 10:37
Eva:
Dag meisjes,
Geniet ervan en breng jullie ervaringen zeker mee!
We zullen jullie missen maar zien jullie zeker terug in juni en dan vliegen we er nog eens extra in!
Geniet ervan want voor jet weet is het voorbij!
Evaa -
06 Maart 2008 - 13:40
Valerie Pattyn:
hey! 'k heb ook de blog ontdekt :-) 'k wens jullie daar heel veel plezier en hopelijk wordt het een onvergetelijk avontuur voor jullie!
Zorg goed voor mekaar, en geniet van jullie unieke ervaring!
Vele groetjes -
Davy:
Ze zijn vertrokken! -
06 Maart 2008 - 22:17
Pa:
Ze zijn goed aangekomen. Bedankt voor het geruststellend bericht. Veel succes en slaapwel. -
07 Maart 2008 - 08:33
Ruth:
Hei trottertjes,
naast al de goede wensen die ik jullie toestuur, wil ik ook nog es zeggen dat ik ongelofelijk fier op jullie ben. 't Is helemaal niet evident om zomaar even voor drie maanden het avontuur tegemoet te gaan.
Wees maar zeker, ik zal al jullie belevenissen op de voet volgen. Goede moed, een schat aan ervaringen staat daar op jullie te wachten! -
07 Maart 2008 - 13:04
Moepsie:
Ik hoop dat jullie een goede nachtrust hebben gehad, en dat je fris en monter waart om de eerste verkenningen van Boekarest te ondernemen.Geniet ervan en tot wat later -
07 Maart 2008 - 13:38
Marthe:
man, ik mis jullie nu al =) lekker erg zeg.. ik wil jullie zoveel vragen.. eerst en vooral natuurlijk 'is het eten lekker? =)', eum valt het mee daar? Leuke mensjes? Toffe plaats? Toffe...? Kan niet wachten totdat jullie terug zijn om jullie wilde verhalen te horen.. Meiden, geniet ervan, met volle teugen..
Hou ons op de hoogte, hier in ons mini-België-landje, laat ons meegenieten..
dikke kussen
Ik hou jullie ook op de hoogte
ilse, onze mannen plannen een boys-day/night, hou je hart vast =)
07 Maart 2008 - 15:20
Evelien:
Hey meiden,
Hopelijk stel je da goed,kwens jullie het allerbeste toe,en hou ons op de hoogte e
vele groetjes evelien